The right moment & place to eat. A manca la momentul si locul potrivit

De cele mai multe ori obiceiurile sau leacurile babesti au o greutate specifica ca valoare. Dupa ani de modernism aflam ca, de fapt, ceea ce ne inconjoara e mai mult artificial decat natural si ca ceea ce practicau, in calitate de obicei, strabunicii nostrii avea o mare insemnatate. Astfel, mancand natural, din darurile naturii, si exercitand o activitate fizica moderata, facem cunostinta cu starea de bine, cu sanatatea.

Bunica mea, de-a lungul adolescentei mele, orisicand aveam incercarea de a manca in timp ce invatam sau faceam temele, avea o vorba: „nu manca in timp ce citesti pentru ca iti mananci mintile.” O vorba, bineinteles, luata in deradere de catre mine. Dar, iata cum in timp afli ca ceea ce spunea bunica era foarte adevarat. Tot mai multe teorii afirma ca multitasking-ul (sa fii multifunctional) atunci cand vine vorba de mancare, nu este o deprindere inteleapta.

Cu toate acestea, probabil, cu totii am pus-o in aplicare la un moment dat. De pilda, atunci cand mananci in timp ce faci alte lucruri, cum ar fi: condusul masinii, vizionarea unui film, scrisul, cititul etc., esti mai putin probabil atent la cantitatea si calitatea mancarii ingerate. Centrul satietatii este disturbat de cealalta activitate intreprinsa. La fel se intampla si atunci cand mananci prea repede, cand nu lasi tacamurile deloc din mana. Creierul nu are timp sa constientizeze ca a mancat. 

Prin urmare, e necesar sa lucrezi la a fi prezent (single-minded) atunci cand vine vorba despre mancarea ta. Chiar daca initial se arata ca o activitate dificila sau neplacuta, incearca sa nu faci nimic altceva in timp ce mananci. In felul acesta iti va creste constiinta despre ceea ce mananci si cat de mult mananci. Se spune ca, pentru a transmite semnalul de la stomac la creier ca mananci si pentru a intra in actiune centrul satietatii, e nevoie de cel putin 20 de minute de masticare a alimentelor.

Aici, de asemenea, intervine ancorarea psihologica. Ce cuvant iti vine in minte atunci cand iti imaginezi un film la cinema? Cumva popcorn? Asta s-a intamplat pentru ca ai conectat filmul cu mancatul popcornului. A manca pentru ati satisface senzatia de foame este un motiv normal si potrivit pentru a manca, in timp ce a manca doar pentru ca esti intr-o sala de cinema sau intr-o alta camera la tine acasa, nu este potrivit. Aceste obiceiuri au fost puse in legatura cu ingrasarea. Fiindca ele iti pot distrage eforturile de pierdere in greutate.

Gandeste-te astfel: cat de des consumi mancare in baie? E dezgustator, nu-i asa? Marea majoritate a persoanelor nici nu s-ar putea gandi la asa ceva pentru ca au conectat baia cu alte activitati. Si totusi, multe persoane nu au nicio problema sa consume alimente in oricare alta camera. Iar acest lucru nu este bun. A manca oriunde in afara de bucatarie sau sala de mese nu este recomandat. Pentru ca „rontaitul” conectat cu o camera sau un serial de televiziune, poate declansa trigger-ul, poate provoca obiceiul de a manca chiar si atunci cand nu ti-e foame. Iata modalitatea in care sunt invatate si dezvoltate obiceiurile proaste.

Din nou, bunica mea avea dreptate. Ma certa intotdeauna cand vroiam sa mananc in sufragerie la televizor. Poate ti-a atras si tie atentia bunica cand erai mic; acum ai ocazia sa chibzuiesti la cele spuse si sa ii multumesti pentru preventia ei.

Cauta sa fii prezent si sa fii atent la ceea ce mananci, sa savurezi fiecare imbucatura si sa o mesteci bine de tot, pentru ca, retine, stomacul nu are dinti. Digestia incepe in cavitatea bucala!

O saptamana frumoasa va doresc.
Numai bine!


Comments