Probiotics & tips for healthy indulgences: Happy Holidays! Probiotice și sfaturi pentru răsfățuri sănătoase: Sărbători fericite!

December 24, 2013 Sam 0 Comments

Iată, am ajuns în săptămâna sfântă. Îndată ne bate la ușă și „domnul” Crăciun, iar noi, pregătiți sau nu, trebuie să-i facem loc în casele noastre și, mai ales, în inimile noastre. Este una dintre cele mai mari sărbători creștine. Acum se accentuează blândețea și compasiunea; căldura și liniștea interioară, precum și actul de a dărui. Acum e momentul să lăsăm orgoliul, mândria sau alte sentimente negative deoparte și, în detrimentul acestora, să îmbrățișăm bunătatea, generozitatea, iubirea și veselia. Iar înfățișarea lor (sentimentelor pozitive) fie să se prelungească neîntrerupt și etern.

Și pentru că don Crăciun nu vine niciodată singur - lăsănd la o parte cadourile și atmosfera magică - am apreciat informațiile, indicate în titlu și cele ce urmează, ca fiind temeinice. Prin urmare, vă invit la o întrunire cu învățături și povățuiri ideale pentru această perioadă, și nu numai.

Din auzite, probabil, ați făcut cunoștință cu tovărașele probiotice. Însă, cred că există loc întotdeauna pentru lămuriri. Așadar, ce sunt ele și la ce ne ajută? Probioticile sunt micro-organisme vii care, atunci când sunt consumate conferă un plus de sănătate gazdei, susține FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite).

Denumirea de micro-organisme sau bacterii inspiră o oarecare teamă, în general, însă, acest tip de bacterii - cele mai comune fiind lactobacillus si bifidobacterium - sunt prietenoase cu organismul nostru. De pildă, noi avem o microfloră de aproximativ 400 de specii de bacterii la nivelul tractului digestiv. Aceasta ajută digestia, sintetizează vitamine și nutrienți, metabolizează medicamente și ajută sistemul imunitar.

Pentru organismul nostru este mai mult decât trebuincioasă păstrarea echilibrului între bacteriile dăunătoare și cele bune. În prezența bacteriilor bune, cele patogene/dăunătoare nu fac față și sunt inhibate de primele. Numai că acest lucru suferă modificări atunci când balanța se înclină în favoarea bacteriilor patogene. Și astfel, iată, se revelă cel mai important rol pe care îl joacă probioticele.

Factori precum poluarea, stresul, lipsa somnului, bolile, 
medicamentele și dietele, pot înclina balanța în direcția greșită, crescând astfel numărul 
bacteriilor dăunătoare.

Cercetările în domeniu au arătat că probioticele pot preveni sau trata diferite afecțiuni. Afecțiuni ca diareea, diareea cauzată de antibiotice, dermatita atopică (întâlnită foarte des la copii), cariile și alte afecțiuni ale sistemului digestiv. De asemenea, alte studii arată că probioticele pot reduce efectele tratamentului contra Helicobacter pylori, care este cauza principală a ulcerului.

În prezent se desfășoară cercetări în ceea ce privește scăderea nivelului de colesterol și 
tratarea obezității cu ajutorul probioticelor.

Iată ce se întâmplă când o persoană ia antibiotice: atât bacteriile dăunătoare, cât și cele benefice, sunt omorâte. Iar o reducere a bacteriilor benefice poate duce la probleme digestive, precum diareea, infecții urinare, etc. 

În concluzie, în urma cercetărilor, devine tot mai clar că probioticele nu sunt doar binefăcătoare pentru sănătate, ci esențiale. Ele (cercetările) ajută la explicarea motivului pentru care un dezechilibru în proporțiile naturale ale florei intestinale ar putea de fapt să producă reacții autoimune în intestine, ducând la boli inflamatorii intestinale.

Așadar, pentru că Moșul vine cum spuneam, nu numai cu daruri, ci, de cele mai multe ori, cu mese îmbelșugate, sugerez atenție și grijă către flora intestinală prin consumarea alimentelor care reprezintă cel mai ușor mod de optimizare a microflorei intestinale. Alimentele fermentate includ opțiunile cele mai sănătoase:

* Legume fermentate (murate) de toate felurile (varză; morcovi; varză kale/creață; salată; țelină condimentată cu ghimbir și usturoi);

* Kombucha (o ciupercă) în urma căreia se realizează un ceai cu gust asemănător socatei. Din fericire, permiteți-mi să vă spun, visul meu de a consuma în oraș (în Timișoara) acest ceai, s-a îndeplinit chiar de recent. În mall, la etajul trei, langă magazinul Motivi, cafeneaua din mijloc are acum bucătărie cu diverse alimente sănătoase, precum hrișcă, quinoa, avocado și, desigur, Kombucha.

* Lassi (o băutura indiană pe bază de iaurt consumată tradițional înainte de cină);

* Natto (soia fermentată - rețetă japoneză);

* Tempeh (soia fermentată - rețetă indoneziană);

* Kim chee (varză murată - rețetă coreeană);

În plus, asigurați-vă că vă țineți departe de versiunile pasteurizate, întrucât pasteurizarea va distruge multe dintre probioticele ce apar natural. De pildă, majoritatea iaurturilor “probiotice” pe care le gasiți în orice magazin alimentar NU sunt recomandate. Întrucât sunt pasteurizate, ele vor fi asociate cu tot felul de probleme ce țin de produsele lactate pasteurizate. Ele mai conțin în mod tipic zaharuri, sirop de porumb bogat în fructoză, coloranți și/sau îndulcitori artificiali – toate sunt substanțe dăunătoare sănătății.

E important să învățați să faceți propriile voastre legume fermentate și astfel să rețineți că, odată cu consumul de alimente fermentate naturale și/sau suplimente de înaltă calitate, este esențial să evitați zahărul, inclusiv fructoza. Pentru că, zahărul alimentează bacteriile patogene, drojdiile și fungii din intestine.

Un sistem imunitar viguros, susținut de o floră intestinală care prosperă,
este apărarea numărul unu împotriva tuturor bolilor; de la răceală la cancer.

În fine, vă prezint, câteva sfaturi pentru protecția florei intestinale și pentru a trece peste tentații și mese îmbelșugate:

1. Evitați să mâncați alimente cu multe zaharuri, cereale rafinate, alimente modificate genetic, antibiotice (decât dacă e absolut necesar), cărnuri și alte produse animale crescute în condiții cumplite și care au primit doze regulate de antibiotice. Optați pentru alimente naturale și fermentate.

2. Mâncați cel mult două feluri de mâncare. Lăsați pentru mai târziu sau pentru a doua zi.

3. Mestecați încet și liniștiți mâncarea ingerată. Vorbiți mai puțin în timp ce mâncați.

4. Combinați corect alimentele. Nu mâncați carne și cartofi, carne și pâine sau carne și brânză la aceeași masă. Și, mai ales, nu mâncați desert imediat după masă, ci după cel puțin două ore și jumătate.

5. Nu beți alcool peste măsură. Alcoolul conține 7 kilocalorii pe gram, rezultând astfel apariția kilogramelor în plus - îngrășare.

6. Hidratați-vă corespunzător. Beți apă înainte de masă cu jumătate de oră sau după masă cu două ore, două ore și jumătate.

7. O lingură de oțet de mere se pare că îmbunătățește digestia. Puteți adaugă puțină miere și lămâie pentru gust.

8. Înlocuiți alimentele rafinate cu cele integrale, cum ar fi: făină integrală, pîine integrală, paste integrale, orez integral, zahăr din trestie, etc. Și, desigur, cu cele naturale, crude: fructe, legume, nuci.

9. Faceți cât mai multă mișcare.

10. Adăugați, alături de alimentele obișnuite pe masa de Crăciun, mai multe legume. Acestea combinate cu carne, de exemplu, vă va păstra energia și buna dispoziție.

Acestea fiind zise, închei urându-vă sărbători fericite, pline de căldură și armonie, cu inimi pure, umilință și stăruință în cele bune. Multă sănătate! Și, nu uitați, răsfățuri dar, cu alegeri înțelepte, fără excese!

Vă las cu brăduțul meu și vă doresc un Crăciun fericit! :)
Surse ale acestui articol:


0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: