Marathon blogging: taoist principles. Maratonul de postari: principii taoiste

Iata, a sosit, fara intarziere, data stabilita in prealabil ca "vernisaj" - inaugurare a unei expozitii de arta - pentru ca Tao este o arta ce, reamintesc, numai prin practica zilnica va ilustra maiestrie. Este o arta ce ofera esenta intelepciunii indicand un izvor inepuizabil de putere si energie. Asadar, fii sarguincios, angajeaza-te sa lucrezi pentru a ajunge la maretia ta fireasca. Practica cateva din aceste invataturi in fiecare zi. Fii consecvent cu acest obicei. Acorda-ti libertatea de a fi un practician perseverent. Chiar si numai un lucru marunt, cum ar fi rostirea recunostintei, citirea unui verset din Tao Te King in fiecare zi, te asaza pe drumul corect al unei vieti  traite in conformitate cu Marea Cale.

Cand alegi sa experimentezi Tao in fiecare zi, ceea ce experimentezi in sinea ta 
si in jurul tau va fi diferit de ceea ce pare a fi.

Cand vei trece prin perioade de intuneric si cand ti se va parea ca te misti inapoi, aminteste-ti ca "Tao este ascuns si nenumit". Daca ar bate la usa sau ar fi la indemana foarte usor, ca o pastila pe care trebuie sa o inghiti, nu ar mai fi Tao. Astfel, atunci cand viata ti se pare grea, opreste-te si da-ti seama ca esti doar la un gand distanta de a-ti gasi starea de pace. Vei intelege atunci ce a vrut sa zica Lao Zi cand a vorbit despre calea usoara, care pare grea, si despre adevarata putere, ce se aseamana cu slabiciunea. Nu trebuie sa te lupti sau sa-i domini pe ceilalti ca sa te simti puternic. O persoana centrata pe Tao vede lumea foarte diferit, stiind ca pacea interioara este putere.

Pe masura ce gandirea ta paraseste pozitia care-i fusese dictata de ego-ul tau
 si, depasind-o, ajunge pe o pozitie superioara, vei dobandi acces la o lume noua, 
iluminata si cu adevarat primitoare. 

Accepta un fapt: tao este ascuns permanent si nu poate fi numit. Nu il vei gasi sub forma materiala; nu este delimitat, iar in momentul in care incerci sa-l numesti, il pierzi. Asa cum oamenii de stiinta moderni trebuie sa accepte faptul ca particulele cuantice provin din unde de energie amorfa sau din spirit, fara ca aceiasi oameni de stiinta sa fi vazut vreodata acest camp energetic infinit si creator, asa si tu poti sa renunti la nevoia de a vedea si de a atinge Tao inainte sa poti crede in el. Precum spunea, citez, Abraham Lincoln: "este usor sa crezi in lucrurile pe care le poti vedea si atinge; de fapt acest lucru nu are nimic de-a face cu credinta. In schimb, a crede in lucrurile invizibile reprezinta un triumf si o binecuvantare."

Si dupa cum remarca poetul Rainer Maria Rilke:
... dincolo de lumea cuprinsa de denumirile si cuvintele noastre
se afla nenumitul: adevaratul nostru arhetip si casa noastra.

Pentru a trai contopindu-te cu armonia, trebuie sa vrei sa renunti la atasamentul pentru toate formele de violenta din viata ta. Aminteste-ti ca violenta tulbura armonia vietii si a mortii. Vezi tu, daca vei lua decizia de a trai armonios cu Tao, renuntand la toate asocierile pe care le ai cu violenta, inceteaza sa mai sustii, de pilda, forme de divertisment care promoveaza orice tip de violenta. Monitorizeaza-ti vocabularul pentru a-ti reaminti sa indepartezi cuvinte care directioneaza ura sau intentia ucigasa spre orice fiinta vie. Exploreaza cai de solutionare pasnica a disputelor. Asadar, schimba felul in care privesti viata, incercand sa mentii o viziune lipsita de violenta si care se contopeste cu armonia Tao, si cand traiesti, si cand mori.

De asemenea, analizeaza-ti atasamentul, avand in minte ideea ca vei castiga pierzand si vei pierde castigand. Cum? Cum este posibil acest lucru? Adica daca iti pierzi casa, parintii, bunurile, vei castiga tot ce iti trebuie? Totul poarta si imbratiseaza contrariile yin si yang, sau principiul feminin si cel masculin. Lao Zi, in timp ce reaminteste lucrurile despre care esti convins ca aduc suferinta (a ramane orfan, a rabda de foame sau a te considera nevrednic... ), adauga ca atingerea armoniei in termeni Tao presupune sa castigi pierzand. Sinele tau infinit, ce s-a nascut in Tao si este insufletit de Tao, nu are nevoie de nimic pentru a se sustine. Parintii, bunurile si respectul de sine sunt necesare doar pentru existenta ta ca persoana muritoare. 

Lao Zi vrea sa recunosti aceasta diferenta dintre sinele tau pieritor si unitatea primordiala de care apartii. Te invata sa devii constient de natura ta Tao, lucru posibil daca renunti sa mai pui accent pe aspectele fizice ale vietii tale. In acelasi timp, Lao Zi subliniaza ca moartea sinelui tau pieritor este influentata de felul in care traiesti. Asadar, atasamentul fata de obiecte, statut, cultura si chiar fata de alti oameni te impiedica sa traiesti liber, urmand Marea Cale a Tao. Cu cat acumulezi mai multe obiecte, cu atat trebuie sa le supraveghezi mai mult, sa le asiguri, sa te ingrijorezi pe seama lor, sa le protejezi si, in fine, sa te identifici cu ele. In alte cuvinte, pierzi armonia in timp ce incerci sa o dobandesti.

Fa-ti un obcei din a oferi cu generozitate din bunurile tale si diminueaza-ti 
nevoia de a-i controla pe altii si de a acumula lucruri.
Devino mai degraba un observator decat un stapanitor.

"Nu este o pierdere mai mare decat sa pierzi Tao, 
nu exista un blestem mai mare decat invidia, 
tragedie mai mare decat nemultumirea; 
cea mai mare greseala este sa vrei mai mult - intotdeauna.

Multumirea este de ajuns in sine.
Intr-adevar, fericirea vesniciei
poate fi regasita in sentimentul tau de multumire."
(Paragraf din Versetul 46, Tao Te King - W. Dyer, Esti ceea ce gandesti) 

Este evident si dureros ca lumea noastra a pierdut in mare parte contactul cu Marea Cale, asa cum este ea descrisa de Lao Zi. In zilele noastre se consuma multa energie cu cresterea cailor pentru razboi in loc sa ne folosim resursele pentru a semana campiile, asa incat, din rodul lor, sa traim in pace. Statele Unite sunt imbacsite de arme de distrugere in masa, si in continuare stabilesc, prin legislatia adoptata, sa directioneze tot mai multe fonduri pentru a fabrica arme atat de periculoase incat sunt in stare sa faca intreaga noastra planeta de nelocuit. "Boala de a vrea mai mult" a creat un mediu care este exact intruchiparea lui Lao Zi, cand afirma ca nu exista "tragedie mai mare decat nemultumirea".

Cand intelegi cu adevarat ce inseamna sa traiesti in pace, multumirea va incepe 
sa ia locul dorintei de a dobandi mai mult.

Va sa zica, inchei o expunere eclatanta prin indemnul de a adopta o atitudine de recunostinta si multumire in fiecare zi. Cand atingi podeaua in fiecare dimineata, spune, fara abatere: "Iti multumesc pentru ocazia de a trai inca o zi". Deoarece nu scrie niciunde ca ai dreptul de a trai inca o zi, e de fapt o favoare, un dar sa te trezesti si astazi. Asadar, "don't take for granted" (nu luati ca o garantie) viata, ci apreciati-o, evaluati-i valoarea in fiecare detaliu.

Pana la urmatoarea postare, va doresc o duminica placuta si
o saptamana minunata!


Sursa acestui articol:
- W. Dyer (2012), Esti ceea ce gandesti! - Principii taoiste pentru zilele noastre, Bucuresti, Editura Curtea Veche.

Comments