Menstrual period: necessary or not? Menstruatia: necesara sau nu?

July 28, 2013 Sam 0 Comments

Stiu ca angajamentul - meniul Mamei Naturi - formulat in articolul anterior a fost raspicat pentru "adunarea" de astazi, insa, cu parere de rau (nu tocmai - veti vedea de ce), propun o pasuire din partea voastra. Pentru ca subiectul de astazi, fara doar si poate, merita toata atentia si credeti-ma, nu prevedea mai multa tergiversare.

Asadar, va promit ca aceasta pasuiala beneficiaza de un substitut pe masura. Iar informatia ce urmeaza, nadajdui ca va porni la drum lung, ca va imprastia fiecare cuvant si va darama, daca nu toate, macar o parte din conceptiile trecute si ca suferinta unor femei, suportata de-a lungul anilor, isi va inceta in cele din urma activitatea.

Conform unui articol, care vreau sa va spun, este foarte bine punctat, menstruatia, acel fenomen care lunar instiga durere, disconfort si neplacere femeilor, nu numai ca nu este necesar, ci este chiar patologic. Prin urmare, dragele mele cititoare, va transmit cu o deplina multumire si fericire, ca epoca durerilor si a suferintelor s-a incheiat.

Premergator acestor nobile informatii, aspir o proportie mica de rabdare si atentie din partea voastra. Vreau sa va impartasesc intamplarea mea, care pana adineauri, nu luase la cunostinta semnificatia publicitatii. Dar, lasand deoparte ignoranta, ea se impune acum cu stoicism fiindca e convinsa ca astfel va sustine o cauza remarcabila prin marturia sa.

In octombrie 2012 menstruatia mea a incetat, sangerarea (hemoragia) si durerile realmente s-au contenit, si-au oprit desfasurarea. Inteleg, probabil aceea ar fi fost o imprejurare nu intocmai fericita pentru multe dintre voi, insa pentru mine, a fost... formidabil, grozav, exceptional. Nu exagerez :) In sfarsit, durerile mele nemilostive mi-au permis o luna de recreatie.

Numai ca "recreatia" mea s-a intins pe o durata de aproximativ 8 luni. Totusi, vreau sa va spun ca in ciuda unor minore ingrijorari de substrat (incurajate mai mult de catre cei dragi), eu ma simteam excelent. Cred ca orice parola e de prisos si numai o femeie, care a infruntat dureri ingrozitoare, poate intelege si interpreta cuvintele mele, care abia infatiseaza starea de bine pe care o simteam atunci.

Mentionez ca inainte de pieirea menstruatiei, cu circa 6 luni inainte, stilul meu de viata a suferit schimbari majore. Am dezvelit o noua pasiune - nutritia. Si astfel am abordat un stil de viata cat mai sanatos ce cuprindea exercitii fizice zilnic si o alimentatie corespunzatoare. Incet, incet am trecut pe alimentatia Raw (cruda).

Nu intelegeam acea ingaduire, cumva mult prea permisiva, de 8 luni de recreatie, cu toate ca scotoceam dupa informatie, pana de curand - acest articol mi-a descuiat conceptiile si mi-a intarit doleanta de a continua cu alimentatia cruda. Alaturi de multitudinea beneficiilor abordarii alimentatiei raw, aceasta noua informatie e mai multa decat binevenita, e ca un dar de la natura.

Un dar pe care abia astept sa il aduc la cunostinta voastra. Asadar, fara a mai ocupa spatiu si a ma intinde istorisind, va prezint date si cercetari, care sper sa prinda aripi, sa zboare departe si sa starneasca transformari pozitive in vietile femeilor. Sper sa devina ca un tratament sau un leac accesibil, aflat la indemana.

Urmeaza date luate ca atare de la sursa. Nu am modificat nimic din dorinta de a ingloba cele mai valoroase informatii.

"De fapt, menstruaţia, în cea mai mare parte a experienţei noastre, nu este nici naturală şi nici sănătoasă. Ovulaţia nu depinde de ea. Iar aceasta poate fi schimbată în bine foarte mult - chiar până-ntr-acolo încât a nu o avea deloc şi, în acelaşi timp, a rămâne sănătoasă şi fertilă. Despre cum se poate face acest lucru s-a ştiut şi s-a scris de către specialiştii în probleme sănătate de secole întregi, şi a fost practicat tot atât de îndelung de femei care au fost dispuse să facă schimbările implicate - simple, dar semnificative - de mod de viaţă.

Nu e nevoie nici de medicamente, nici chiar de suplimente alimentare, dar ceea ce este esenţial este adoptarea a ceea ce scriitoarea pe teme de sănătate Leslie Kenton numeşte „modul de alimentaţie dominant natural”.

În practică, asta înseamnă ca fiecare masă să conţină mai multe alimente proaspete, vii, decât alimente gătite sau preparate chimic/termic; ca produsele animale să fie eliminate laolaltă, împreună cu sarea, zahărul, alcoolul, grăsimile şi uleiurile rafinate, cu majoritatea condimentelor, a aditivilor artificiali şi a băuturilor excitante. Mulţi oameni spun că „mai curând ar muri decât să renunţe la toate acele mâncăruri gustoase!” Şi într-adevăr, asta şi fac - după ce trăiesc ani de zile cu o sănătate din ce în ce mai firavă, trecând prin menstruaţie şi „simptome” ale menopauzei, şi adesea sfârşind cu atac de cord şi cancer. 

De ce au femeile menstruaţie - şi ce este „normal” în privinţa acesteia? În timpul zilelor înainte de ovulaţie, mucoasa uterină - endometrul - se îngroaşă, ca pregătire pentru o posibilă concepţie. Dacă ovulul eliberat la ovulaţie trece nefertilizat prin uter, ţesuturile endometriale îngroşate nu mai sunt necesare - iar la o femeie sănătoasă, ca şi la animale în starea lor sălbatică, aceste ţesuturi sunt reabsorbite aproape în totalitate. Ceea ce rămâne este eliminat într-o perioadă scurtă de timp, sub forma unei descărcări uşoare de mucus.

Majoritatea femeilor din civilizaţia modernă, totuşi, trec lunar printr-o sângerare abundentă şi vlăguitoare - pe care nici rudele primate sălbatice, nici oamenii care trăiesc aproape de natură nu o au. Medicii de vocaţie au fost conştienţi de mult timp că natura nu a avut în intenţie ca ciclul de ovulaţie să fie însoţit de crampe, de tensiune nervoasă sau de oricare simptom din lista cea lungă, pe care am ajuns să le asociem cu „a fi la menstruaţie” - ca să nu mai menţionăm zilele de scurgere de sânge pe care acum le acceptăm ca fiind „normale”, dar care de fapt se numesc 'hemoragie'.

„...menstruaţia... este o hemoragie dăunătoare care implică pierderea fluidului vital... Concluziile acestor ginecologi care au studiat subiectul sunt că, mai presus de orice, menstruaţia este o hemoragie. NICI O autoritate de pe Pământ nu poate susţine cu îndreptăţire că hemoragia este naturală şi normală, necontând în ce parte a corpului are loc aceasta.”
„Hemoragia NU reprezintă o stare de sănătate... Este o stare patologică şi este întotdeauna dăunătoare, iar câteodată periculoasă. Hemoragia în uter nu este câtuşi de puţin mai normală decât hemoragia în creier sau în plămâni. Este mai puţin periculoasă numai pentru că uterul este mai puţin vital stării de sănătate pe termen scurt a corpului.”

De asemenea, de mult timp s-a observat nu numai că anumite femei - fără îndoială sănătoase - chiar aparţinând civilizaţiei noastre, nu au niciodată menstruaţie, dar şi că femeile care nu au menstruaţie pot fi fertile şi pot avea copii sănătoşi. Asta înseamnă că ovulaţia nu necesită menstruaţie. Profesorul de Igienă Naturală Herbert Shelton a scris următoarele, despre pacienţii săi:

„Cunosc personal o femeie care este mamă a 5 copii şi care nu a avut niciodată menstruaţie. Cunosc o alta care a avut menstruaţie în timpul adolescenţei, s-a căsătorit cu un bărbat care şi-a schimbat modul de viaţă într-unul într-adevăr natural; ea i s-a alăturat în acest regim sănătos al lui, a devenit un bun exemplu de sănătate şi a încetat să mai aibă menstruaţie. Apoi a avut 3 copii, toţi născuţi în mod natural şi fără dureri, iar ea nu a mai avut niciodată menstruaţie.”  

De ce majoritatea femeilor din societatea noastră trec prin asemenea episoade de sângerare? O indicaţie vine de la animale. Rudele sălbatice ale animalelor domestice nu au menstruaţie. Au sezon de împerechere - numit călduri, rut sau estru - care de obicei are loc o dată sau de două ori pe an. În aceste perioade femelele sunt la ovulaţie, iar organele lor genitale devin uşor congestionate şi umezite cu mucus, în pregătirea pentru împerechere şi chiar concepţie. În sălbăticie, natura a legat ovulaţia strâns de disponibilitatea hranei, iar în perioadele de restrişte rutul nu are loc.

Dar la animalele domestice şi la cele ţinute în grădini zoologice, care au acces constant la hrană nenaturală şi concentrată, imaginea este foarte diferită. Aceste animale trec printr-o descărcare de sânge periodic - echivalentul menstruaţiei la femei. Acest fapt se remarcă în special la erbivorele care sunt hrănite cu mâncare foarte bogată în proteine. Când aceste animale captive sunt hrănite din nou cu plantele proaspete, naturale pe care le-ar consuma în mod normal, atunci menstruaţia încetează.

„Experimentele făcute pe animale au dovedit în mod grăitor că frecvenţa ovulaţiei, şi prin urmare a estrului (care corespund menstruaţiei la femei), este o funcţie DIRECT legată de alimentaţie. Supra-alimentarea, în special cu mâncare super-proteică (şi în special cu proteine nerecomandate) are tendinţa să accelereze (să stimuleze) creşterea şi plesnirea a foliculilor Graafian (cei care produc ovulele) prin crearea unui exces de lichid folicular. La femei acest fapt produce descărcarea menstruală... Animalele care nu au fost domesticite NU au menstruaţie... Dar în condiţii de domesticire sau captivitate, aceste perioade sexuale devin mai frecvente, iar congestia genitală care le însoţeşte devine mai intensă, până când în final se manifestă sub formă de hemoragie menstruală. Majoritatea cercetătorilor sunt acum de acord cu următorul fapt: cauza menstruaţiei animalelor domesticite este hrana pe care acestea o primesc din mâna omului. Cu alte cuvinte, după ce animalul - care nu avea menstruaţie înainte - este capturat, pre-estrul se transformă într-o scurgere de sânge, ca rezultat al alimentelor nenaturale şi al condiţiilor artificiale de viaţă.”

Este această cauză diferită câtuşi de puţin în ceea ce priveşte oamenii? Nu. Efectele congestiei ţesuturilor uterine şi capilarelor fine, sau a arteriolelor, care le alimentează pe acestea, sunt la fel pentru toate fiinţele care au aceste structuri. Iar cheia este hrana vie

Care este legătura dintre alimentaţie şi menstruaţie? Ce se întâmplă, de fapt, în uter, încât îl face să sângereze? O dietă săracă - cu excese notabile ale unor substanţe nutritive şi deficit al altora - cauzează o întrerupere a transportului substanţelor nutritive înspre celule, precum şi a deşeurilor dinspre celule, în tot organismul. Vasele de sânge devin mai poroase, permiţând fluidului să se prelingă între celulele ţesutului, acest fapt creând congestie. 

Reziduurile de la o digestie improprie îşi aduc aportul la o stare de intoxicare a întregului organism, sau toxemie. Deficienţele alimentare şi dezechilibrul hormonal asociat acestora se combină, făcând să crească fragilitatea pereţilor capilari, astfel încât, sub presiunea crescută a congestiei nenaturale, aceştia se rup atunci când uterul se contractă pentru a se descotorosi de ţesuturile endometriale care nu mai sunt necesare după ce ovulul nefertilizat a ieşit.

„Majoritatea cercetătorilor sunt de acord cu următorul fapt: cauza menstruaţiei la animalele domestice este mâncarea ce o primesc din mâna omului.”.

Din punct de vedere structural, corpul omenesc este destinat aceluiaşi gen de alimentaţie pe care o consumă şi celelalte primate. Dinţii noştri, traiectul intestinal, organele de digestie şi secreţiile lor nu sunt precum cele ale unui carnivor, cum ar fi lupul, şi nici la fel ca cele ale unui erbivor, cum ar fi vaca - dar sunt ale unui frugivor („care se hrăneşte, mai ales, cu fructe”, n. tr.), la fel ca majoritatea maimuţelor - a căror hrană obişnuită constă în cea mai mare parte din fructe şi materie vegetală.

Alimentaţia omului modern, totuşi, include o cantitate mare de mâncare proteică, bazată pe produse animale şi pe legume şi seminţe uscate -din care pe niciuna nu o poate digera uşor- toate acestea aducându-i corpul dintr-o stare normală -alcalină- într-o stare acidă. Încercarea corpului de a neutraliza această stare, prin menţinerea calciului din sânge la nivele ridicate, determină un dezechilibrarea completă a nivelului mineralelor, împreună atât cu epuizarea calciului din oase, cât şi cu depozitarea excesului de calciu în articulaţii, vase de sânge şi organe. În plus faţă de toate acestea, consumul ridicat de grăsimi înfundă vasele de sânge şi face ca sângele să se îngroaşe cu reziduuri, diminuându-i capacitatea de a transporta oxigen şi substanţe nutritive.

Majoritatea dintre noi, trăind într-un stil de viaţă occidental şi având o alimentaţie modernă - cu excesele, deficienţele şi denaturările sale - trăim într-o stare de toxemie cronică. Corpurile noastre încearcă în mod repetat să scape de această situaţie, prin „răceli”, „febră” şi descărcări frecvente de mucus încărcat de toxine. În uter, aceasta ia de obicei forma unei descărcări albicioase, numită leucoree (etimologic: „scurgerea albă”). Leucoreea, la fel ca menstruaţia, este o stare „catarală” (inflamatorie, n. tr.), o stare de „scurgere” a mucusului, datorită congestiei cronice şi inflamării. S-a observat că femeile care au scurgeri abundente de mucus de acest fel sunt de asemenea susceptibile să aibă simptome menstruale severe - ca şi probleme cu constipaţia. La fel ca orice altă stare catarală, leucoreea se produce într-un corp acidifiat, înfundat de produşii secundari ai consumului exagerat de proteine.

O funcţie importantă a vitaminei C este să formeze şi să menţină rezistenţa materialului gelatinos numit colagen, sau „ţesut conjunctiv”, care ţine laolaltă toate celulele din organism - inclusiv pe acelea din pereţii vaselor sangvine. Bioflavonoidele - substanţe vegetale care se află întotdeauna în alimente naturale care conţin vitamina C - protejează această vitamină şi îi reduc cantitatea, dacă este necesar. O deficienţă alimentară a substanţelor nutritive necesare formării colagenului va determina colagenul să fie subţire, poros şi va cauza congestia ţesuturilor cu substanţe străine, care se infiltrează prin pereţii capilari subţiri - incluzând viruşi, toxine, substanţe rămase de la medicamente, substanţe alergene şi reziduuri de la o digestie improprie. Acest lucru se întâmplă în „acumulările de apă”, sau edeme, care umflă gleznele şi degetele în timpul sarcinii şi pe măsura înaintării în vârstă.

Aproape nimeni, în civilizaţia modernă, nu primeşte destul din aceste nutrimente*4 esenţiale din alimentaţia sa. Cantităţile din alimente şi băuturi industrializate sunt neglijabile, chiar şi cantitatea lor din fructe - în mod normal, fructele fiind cea mai bogată sursă naturală, cantitatea de nutrimente din ele se reduce considerabil după ce fructul este cules şi lăsat la depozitat înainte de a fi consumat. Cu excepţia acelora care obişnuiesc să consume zilnic o mulţime de fructe proaspete, majoritatea dintre noi trăim într-o stare de „scorbut subclinic” - cu sângerări şi secreţii bolnave, ne învineţim uşor, rănile şi oasele se vindecă greu, avem probleme la ochi şi imunitate slabă. Iar la femei, această stare intensifică sângerarea menstruală.

Cercetătorii au observat că o alimentare bună cu bioflavonoide, în particular, pare să fie esenţială pentru menţinerea unor pereţi capilari puternici. Sucurile din comerţ şi majoritatea suplimentelor de vitamina C, din care multe se bazează pe a păstra un nivel ridicat al vitaminei, nu conţin şi bioflavonoide. De fapt, chiar şi atunci când oamenii consumă citrice - una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina C - adesea ei aruncă partea albă a cojii - exact partea bogată în bioflavonoide! Astfel că nu este surprinzător că atât de mulţi dintre noi au deficit de aceste nutrimente – şi nici că pereţii vaselor noastre sangvine sunt slabi.

Unele cercetări au indicat faptul că beta-carotenul - nutrimentul care se transformă în vitamina A în timpul digestiei - poate juca un rol similar. O deficienţă de vitamina A cauzează o creştere anormală şi moartea prematură a celulelor din mucoase, cum ar fi şi cele care căptuşesc uterul, iar „acumularea de deşeuri din abundenţă” este eliminată şi contribuie la producerea leucoreei. Se bănuieşte că beta-carotenul poate avea un rol important pe căi încă neidentificate la rezistenţa împotriva sângerării. Deloc surprinzător, acest nutriment se găseşte adesea în cantităţi mici în dietele moderne.

Două lucruri sunt clare: 
1) că estrogenul din pereţii vaselor sangvine nu ar fi fost retras dacă nivelele de estrogen din sânge nu ar fi scăzut; 
2) că o alimentare din belşug cu bioflavonoide şi nutrimente înrudite ar face ca acestea să fie folosite în construcţia de capilare în primul rând, în locul producerii de estrogen, astfel evitându-se riscul sângerării datorate retragerii estrogenului din vasele sangvine.

După menopauză, această scădere este evitată în mod natural, datorită nivelelor scăzute, dar stabile, de estrogen produs. Poate fi evitată pe cale nenaturală prin ingerarea de medicamente cu hormoni sintetici, care o menţin la un nivel stabil. Dar înainte de anii de menopauză, de fapt, intervenţia acestor creşteri şi scăderi în producţia hormonală este o parte naturală a ciclului de fertilitate, şi nu rezultă niciun beneficiu din controlarea artificială a nivelului hormonal. Ceea ce nu este natural, totuşi, este sângerarea menstruală - iar aceasta poate fi eliminată prin schimbarea dietei, pentru a sfârşi cu congestionarea toxemiei şi a asigura o alimentare din abundenţă cu nutrimentele necesare menţinerii unor vase de sânge viguroase.

„Femeile care au o dietă vegetariană dominată de hrana vie au parte doar de cicluri foarte scurte, abia sesizabile, unde pierderile de sânge sunt aproape nule. Dr. H.G. Beiler, în cartea sa ‚The Natural Way to Sexual Health’ (‚Calea naturală spre sănătate sexuală’) explică faptul că femeile au cicluri problematice doar datorită stării de toxicitate a sângelui lor, în care au ajuns datorită dietei tipic occidentale - care include foarte multe grăsimi şi proteine.”

Fructele sunt bogate în bioflavonoide, în special. De fapt, dacă dieta este bogată în acestea, atât de pregătit este organismul să folosească aceste nutrimente în construirea unor pereţi puternici ai vaselor de sânge, încât consumul din belşug de fructe proaspete, de sezon, este uneori de ajuns pentru a reduce considerabil următoarea menstruaţie.

Specialistul în probleme de sănătate Dr. George Starr White, autor al cărţii‚ The Emancipation of Women, or Regulating the Duration of Menses’ ('Emanciparea femeilor, sau reglarea duratei menstrelor’) crede că menstruaţia este nenaturală şi patologică. În zecile de ani de practică, la începutul secolului trecut, el a ajutat mii de femei să învingă această maladie, astfel încât ciclul lor nu mai implica sângerare, iar el a făcut asta prin a le determina să se schimbe – de la consumul de alimente gătite foarte mult, la a trăi pe alimente vii. (2:39)

Cercetătorii în probleme de sănătate - şi totodată scriitorii - Leslie şi Susannah Kenton au descoperit că li s-a întâmplat acelaşi lucru după ce au trecut pe o dietă foarte bogată în fructe şi legume proaspete."


In speranta ca nu v-am pierdut pe drum :) si ca atentia voastra e inca indreptata aici, va prezint cateva testimoniale, pentru a patrunde curat in minte si pentru a intemeia o fundatie solida.

O adolescentă americană în anii '80:

„Eram complet vegetariană [vegană] când aveam 15 ani (acum am 18). Ciclul a început să-mi vină mai rar (aproximativ o dată la 3 luni) iar apoi a încetat de tot, acum vreo 2 ani [adică după aproximativ un an de dietă vegană]. Părinţii mei au fost foarte îngrijoraţi, dar mă simţeam mai bine ca niciodată, astfel încât nu-mi prea făceam griji. Mama m-a dus la un ginecolog care mi-a făcut teste de sânge etc. şi care a spus că sunt 'uimitor de sănătoasă'. Dar a mai zis să îmi dea să iau pastile, ca să îmi vină din nou! Nu, mulţumesc! Mă obişnuisem să gândesc asta, din moment ce mă simţeam atât de grozav şi nu aveam menstruaţie - probabil că menstruaţia era simptom al unei 'boli', mai degrabă decât vechiul 'proces normal, natural'. Am ajuns să cred că, folosind dieta mea naturală, mă 'de-domesticisem', iar corpul meu se comporta în consecinţă. Astfel că am făcut un experiment acum 9 luni. Am consumat lactate timp de câteva zile, ca să văd efectele. Cum era de aşteptat, am avut 2 cicluri după aceea. De atunci am devenit din ce în ce mai încrezătoare în faptul că lipsa menstruaţiei este un lucru natural şi că dieta este cheia. Consum de obicei fructe proaspete, legume vii şi cereale încolţite, unele oleaginoase şi seminţe şi foarte puţină mâncare gătită - excepţia fiind anumite seminţe, iarna, ocazional.”

Dr. G.S. White scria despre unul dintre mulţii pacienţi pe care i-a „naturalizat” printr-o dietă vegană:

„[Ei] îi curgea sânge curat timp de 5-6 zile pe lună [şi] avea crampe atât de dureroase, încât nu îşi putea menţine poziţia corpului, ca stenografă. [El a tratat-o vreme de 6 luni, după care] ciclul ei s-a transformat într-o scurgere de mucoasă, timp de jumătate de zi, fără scurgeri de sânge. Ea a fost capabilă să-şi reia munca şi a făcut acest lucru timp de 2 sau 3 ani. S-a măritat şi a dat naştere la 3 fiice. Fiecare dintre ele a avut scurgere de mucoasă timp de jumătate de zi în fiecare lună şi toate se află într-o stare de sănătate perfectă. Una din ele e măritată şi a dat naştere unei fetiţe sănătoase.”


O femeie din California la începutul secolului 20:

„D-ra Olga Howe a suferit cumplit în perioadele menstruale, care durau între 7 şi 8 zile, la fiecare 28. Unul dintre primele lucruri pe care le-a observat de când a trecut de la un stil de viaţă convenţional la unul mai sănătos a fost că suferinţa ei a încetat, iar menstrele s-au redus la 3 zile. Vreme de un an, consumând hrană vie, scurgerile s-au redus gradat, iar acest lucru a încurajat-o să continue. În 2 ani scurgerile i-au încetat complet. Ea spune: 'Pe toată durata acestei perioade m-am bucurat de o sănătate mai bună ca niciodată şi m-am simţit mult mai puternică.' Ca test, ea a inclus şi alimente gătite, unt şi lapte în hrana ei zilnică, iar într-o lună de zile menstruaţia i-a apărut din nou. Reîntoarcerea la hrana vie a încetat apariţia acesteia.”

O americancă de 42 de ani în anii '80, care făcea tranziţia la hrană vie:

„Când am început dieta integral pe hrană vie, următorul ciclu mi-a întârziat 11 zile, iar scurgerea a fost jumătate din cât era de obicei. Următorul ciclu a întârziat 16 zile şi a fost la un sfert din scurgerea obişnuită. Câteva zile de întoarcere la mâncare gătită a adus înapoi ciclul la 28 de zile, dar cu ‚întoarceri’ din ce în ce mai scurte, scurgerea a ajuns la o zecime şi apoi la o pată. De îndată ce mi-am dat seama că pofta [de preparate gătite] avea loc chiar înainte de ciclu, m-am hotărât să reuşesc să trec prin acest moment critic. În Aprilie 1983, fiind supărată, am mâncat mâncare gătită vreme de câteva zile; ciclul care a urmat în luna mai a durat 6 zile şi a fost la jumătate din cantitatea din anii trecuţi, fapt care m-a convins că mâncarea gătită cauzează ciclul femeilor. Am rămas frutariană după aceea şi nu am avut mai mult de o pată vreme de şase luni.”(Sursa)

Si, foarte important:

"Dacă vă hotărâţi să vă dezintoxicaţi rapid, trecând la un stil de viaţă dominat de hrana vie, atunci veţi scăpa de deşeuri destul de repede, dar „crizele de curăţare” (este foarte probabil să apară câteva) pot fi neplăcute. Dacă doriţi sau aveţi nevoie să vă schimbaţi dieta atât de repede, faceţi acest lucru cu sprijinul unui specialist care ştie la ce vă puteţi aştepta. Acest lucru este valabil în special dacă sănătatea dumneavoastră este slabă sau aveţi o boală gravă. Retreat-urile acolo unde se oferă acest gen de sprijin - timp de câteva zile până la câteva săptămâni - sunt ideale. Altfel, planificaţi-vă să faceţi trecerea în mod gradat şi să preîntâmpinaţi crizele de curăţare în episoade mai mici şi mai blânde, decât brusc. Unii oameni abia le observă." (Sursa)


P. S. de curand am inceput sa consum inghetata (cea obisnuita) si cateva prajituri de casa si, intuiti rezultatul? Menstruatia s-a intors, nu intr-un mod barbar ca inainte, ci doar cu putine scurgeri si de o durata scurta - 2 zile. Asadar, dovada cred ca e destul de convingatoare.0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: